zaterdag 28 augustus 2010

De kop is er af.

Vandaag was het dan zo ver de eigenlijke aftrap voor het nieuwe zweetseizoen.
Klokslag de afgesproken tijd was een ieder aanwezig. Enige lichte spanning was waarneembaar. Zou mijn hond het wel doen zo na de zomer stop. Gaat het wel goed.  Dus eerst even koffie om de ergste spanning te laten wegvloeien en bij te praten over de laatste ervaringen. Wel het was duidelijk dat de honden het nog konden. Vol passie werd er gelopen niet één uitgezonderd.

Zelfs een enorme bui met volop gedonder kon ze niet tegen houden. Dus na enig schuilen er weer tegen aan. Wat was het weer heerlijk in het veld en hoe mooi is het direct na zo'n zomerse bui gevolgd die dan gevolgd wordt door een felle opklaring. Alles stond te dampen en juist toen was het goed zichtbaar hoeveel luchtstroming er is. Al lijkt het windstil en dat is nu juist waar de honden gebruik van maken als ze lucht nemen. Op naar de volgende sessie.

donderdag 26 augustus 2010

Lichtgevende wilde zwijnen!

videoIn Zuid-Duitsland schieten jagers steeds meer wilde zwijnen die besmet zijn met een hoge radioactiviteit. Volgens wetenschappers is dat nog steeds een gevolg van de ramp met de kernreactor in Tsjernobyl, bijna 25 jaar geleden. (bron NOS)

Vooral de oudere varkens zijn makkelijk te herkennen aan hun vermomming als straatverlichting. Meestal in de vorm van een lampe kapje. Enige probleem is het aan en uit zetten.

maandag 16 augustus 2010

Nieuwe Zweetwerkers!

Afgelopen weekend heeft Saartje van Le Petit Chien de Chasse haar eerstje nestje van vijf + 1 puppy's geworpen. Van harte gefeliciteerd hiermee. Inmiddels kunnen we ook al één nieuwe teckelman verwelkomen, wat betekend dat zijn pup straks ook op het zweet gaat.  Wij zullen dit natuurlijk zeer nauwkeurig volgen. We wensen ook de andere pups straks een goed huis met leiders die hun nieuwe hond meenemen in het veld en er ook mee zullen gaan werken.

Voor de nieuwe teckellaars:  "nog even wachten voor ze er zijn maar ....... zeker is:  ze er zijn."
Allemaal gefeliciteerd.

zondag 15 augustus 2010

Les Freres de Cave de Bodin - 01

Flipje (L) & Kees (R)
Gisteren was het dan zover. 10.30 uur "rustig" of toch met enige spanning zitten ze te wachten op wat er gaat komen. En, terwijl de geleiders ervaringen uitwisselen maak ik de sleep klaar. Want zoals gebruikelijk beginnen we daarmee. Niet te lang net genoeg om ze prikkelen. Wel dat ging dus prima. Flipje heel rustig en Kees direct al met wat meer snelheid. Twee broers en dus niet enkel veschil in uiterlijk maar ook in karakter. Toen een echt spoor met zweet. Het beeld herhaalde zich. Flipje rustig en bedachtzaam op wat er zou komen. Een plezier om naar te kijken. Daarna Kees die zoiets had van: "Ik weet wat je van me verwacht dus... full speed, volg mij maar. En ja ook daar waar een foutje op de loer lag gewoon knal er overheen direct naar het stuk een mooi vers vel van een stuk roodwild. Beide hondjes besnuffelde het stuk uitvoerig en werden daarna verwend met wat lekkers en flinke knuffel van de geleider. Het was een mooie opening van het nieuwe seizoen.   

zaterdag 14 augustus 2010

Het is weer tijd.

Nog enkele uren en Kees en zijn broertje Flippie beide nu één jaar zullen hun eerste training gaan beleven in het veld. Het terrein is maagdelijk en na de schoontijd nog niet betreden. Ben benieuwd wat ze er van zullen vinden. Weet wel dat het met het prepareren van het oefenstuk en het ontdooien van het zweet al de nodige actie opriep. Kees weet kennelijk al dat er wat gaat gebeuren of... komt het door het voeren van vers vlees.
Vragen, vragen en nog eens vragen. Maar goed we maken er een leuk event van voor de geleiders en de honden. Dan hebben we inmiddels ook gesproken met onze fair partner en het valt gelukkig mee. Neemt niet weg dat we er niet bij kunnen zijn volgende week maar het is niet zo ernstig als dat het in eerste instantie leek. De foto zijn de twee broers stoeiend toen ze vier maanden oud waren.

maandag 2 augustus 2010

Mariënwaerdt

Beste Lezers,

Zojuist bereikt ons het bericht dat onze partner op de de Fair met gezondheids klachten is opgenomen. Dit heeft er toe geleid dat wij hebben moeten besluiten om niet deel te nemen aan de fair. Dus mocht je speciaal voor ons daar naar toe willen komen dan zullen wij er niet zijn met een stand. Overigens, blijft het zeker de moeite waard om de fair te bezoeken. We hopen op een snel herstel.

Wilde eend


Nog maar enkele nachten en het seizoen voor de eenden gaat weer open. Daarom nu vast een recept met wilde eend. Het is even wat werk maar dan is het ook smullen.



Wilde eend met cantharellen.

Wat heb je nodig:
4 personen

2 wilde eenden.

500 gr Cantharellen.

5 el cognac of andere goede brandy.

4 sjalotjes.

bouguet garni ( tuinkruiden als rozemarijn, thijm, salie, maar ook prei).

flesje goede wijn, rood.

15 cl slagroom.

1 ons roomboter, geclarifieerd (gesmolten en ontdaan van de witte massa die dan vrijkomt).

peterselie (krul) voor de garnering.

zout, peper en boter voor het monteren van de saus.

Pluk de eenden maak ze gereed voor de pan en houd de levers apart!

Braad de eenden in de oven op 200C of 175C hete lucht in ongeveer 15 tot 20 minuten.

Maak de Cantharellen schoon met een borsteltje of spoel ze licht snij ze daarna pas in plakjes niet te dun.

Als de eenden gereed zijn uit de oven nemen en 15 minuten laten rusten. Doe dit niet in de oven want dan garen ze door en worden taai en droog. Verwijder het touwtje waamee je ze dichtgebonden hebt en snijd de filets en de bouten eraf.

Maak de karkassen klein doe ze in een pan, ontvet ze en flambeer met de cognac of brandy.

Voeg de sjalotjes en het bouquet garni toe giet de rode wijn erbij, gebruik een lichte rode wijn, en stoof dit gedurende een 1/2 uur. Zeef deze massa en laat het verder zachtjes inkoken.

Roer de slagroom erdoor en breng het aan de kook, voeg de levers (klein gesneden) toe, dan even de staafmixer erbij om de levers te pureren.

Breng de saus op smaak met zeezout en wat witte peper.

Bak dan de Cantharellen in wat boter en voeg direct wat klein geneden sjalot toe.

Ondertussen zullen de pommes duchesse ook goed zijn. (in de oven bereiden) vers of diepvries.

Opmaak:
maak een spiegel van saus op een verwarmd bord en plaats een filet en leg een boutje er tegen aan. Doe er wat van de Cantharellen bij en strooi er iets gehakte peterselie over. Een paar pommes duchesse erbij en smullen maar.

Wijntip:
Villa Antinori Rosso, Toscane, Italië (AH)

En wie dit eerst wil oefenen, probeer het uit met een boerenscharrelkip.