zondag 24 oktober 2010

Zweet belevenisdag

Gisteren was het dan zover. Een selectie deelnemers van uit de club van de Bracco Italiano mochten wij ontvangen in ons veld.

Het was fris, waaide lekker en er dreigde enige lekkage uit de hemel, kortom prima weer om er een tandje bij te zetten om warm te blijven. Om 10.00 uur werden de deelnemers ontvangen met verse koffie, thee en cake onder het genot van welkomst klanken uit de jachthoorn. Hierna werd de agenda v/d dag besproken en de groep in twee sub groepjes verdeeld. Iedere groep kreeg een begeleider voor de dag.

En toen, snel aan het werk:

Vleesbank
Een groep startte met een theoretisch deel wat daarna direct werd gevolgd met hoe dit in de praktijk eruit ziet.

Dit begon met een bezoek aan de vleesbank. Een opstelling van diverse organen in hun originele vorm. Dit om eerst eens te zien hoe het eruit ziet en om een idee te krijgen waar we nu  uiteindelijk  over spreken als we het hebben over bv. uitschot.
Op de bank was onder andere te zien:
hart, longen, middenrif, luchtpijp en nog andere organen.

En wat is dit nu weer?
Nadat dit besproken was volgde de determinatie van de zgn.
aanschot plaatsen. Waarbij, beginnend met grotere stukken, steeds weer onderzocht moest worden wat er lag en wat dit betekent met betrekking tot het al dan niet doen van een nazoek.

Uiteindelijk waren er dan nog zgn. bonus plaatsen alwaar men op zoek mocht naar prenten van wild en deze ook moest benoemen. Op zich een leerzame exercitie. 


Aansluitend klonk het "Zum Essen" voor een veldlunch met hete soep en verse broodjes verzorgd door Helma. 

Hierna of hiervoor al gelang de indeling van de groep per auto naar een andere locatie om aldaar een zweetspoor te gaan uitwerken met de hond en dat viel dus nog lang niet mee. Want, hoewel er met veel enthousiasme gewerkt werd moest er ook flink gelopen worden en dan blijkt toch maar weer dat zweetwerk ook echt zweten betekent.

Genoten hebben we van deze gracieuze honden met hun aristocratische uitstraling en de wil om met ze te werken van hun geleiders.

Vrinden voor het leven
Dat de liefde heel ver gaat als het om honden gaat bleek ook maar weer dat één van de deelnemers zelfs een "vriendje" had meegenomen van hun hond om zelf deze dag ook mee te kunnen maken en een andere niet eigen hond hierdoor ook iets moois te kunnen laten beleven en ook dit exemplaar genoot zichtbaar. Het was een feest om een deze "Bloedhond" zonder ervaring te mogen zien werken. Ook de geleiders uit de andere groep waren zeer enthousiast. Ieder had zichtbaar genoten en kwam bezweet terug uit het veld.Eerst de honden

Nadat het einde jacht geklonken had en de honden eerst verzorgd waren, was er een evaluatie van de dag onder het genot van een hapje en een drankje en kon één van de deelnemers nog ervaren om wild, gans, schoon te maken onder de begeleiding van de terrein eigenaar die deze ochtend geoogst had. Kortom er was dus veel te zien en te leren.

 

En dan wijZo doe je dat

Kortom weer dag om voldaan op terug te zien en dat hebben we na de warme douche dan ook gedaan onder het genot van een passend glaasje.

2 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen dat, naast het feit dat wij van het zweetwerk genieten (en onze honden natuurlijk) je wel eens vergeet dan anderen dit ook zo kunnen ervaren. Leuk stukje en idem foto's, en na al die jaren met je honden werken besef je dat je nooit bent uitgeleerd. Maar dat het mooi is, staat als een paal boven water...Waidmannsheil Marco rhtm

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Erick-Jan,

  Allereerst nog een keer bedankt voor de heerlijke dag.

  Vlees voor de hondjes is al opgegeten door Ben.
  Het vlees voor de baasjes dat ligt veilig in de koelkast en het zweet en de loper (zo noem je dat toch) liggen in de diepvries te wachten op een mooi spoor.

  Groetjes Nicole
  Via mail binnen gekregen. EJ

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!