maandag 9 april 2012

Nadrift

Zaterdag 31 maart was het weer zover. De jaarlijkse nadrift als afsluiting van het zweetwerk seizoen vond weer plaats op het bekende in het Amerongse Bos. Erick Jan, Gert, Helma en John waren al om 07.00 uur aan de gang met de voorbereidingen. Prachtig, om te zien hoe de stoet van zweethondengeleiders aan kwamen rijden. Achter de Jachthut verspreidde de barbecue (die afgesloten was voor nieuwsgierige blikken) heerlijke geuren. De speculaties waren niet van de lucht. Maar we moesten nog even ons geduld bewaren. Door Erick Jan werden wij op de jachthoorn welkom geblazen. Zo om mij heen kijkend telde ik toch snel een 30 tal zweetwerkers. Na de koffie met paasbrood kwam de indeling in een 2 tal groepen met Gert en John als begeleider. De groep waartoe de schrijver van dit stukje behoorde ging samen met Gert het bos in. Daar was zowaar een tweetal parcours uitgezet waarbij de schietwaardigheid getest kon worden met zware luchtgeweren. Het betrof een schietproef op een 4 tal blikken varkens. Als al deze waren omgeschoten kon als bonus geschoten worden op een klein rondje. Indien deze raak was kwamen de overige varkentjes weer overeind. De 2e schietproef was een echte baan van 50 meter. Op het eind stond, op papier, een bijna levensgroot varkens afgebeeld. Hier mocht 3 keer op geschoten worden. Erick Jan gaf aan waar de schoten terecht waren gekomen zodat een ieder zijn afwijking kon corrigeren. Elke deelnemer had zijn eigen varken en na afloop kon bekeken worden hoe men het er vanaf had gebracht.
Mooi om te zien dat de vrouwen in onze groep, die bijna nog nooit geschoten hadden, het grandioos deden. Je zag de spanning en opwinding in de ogen van Hilde, Nicole en Ria. Na dit onderdeel moesten wij een aantal opdrachten uitvoeren. Wederom waren Erick Jan, Gert en John er in geslaagd om een aantal praktijk situaties uit te zetten van aanschotsplaats tot, gebruik makend van de verrekijker, wild - en schotbeeldherkenning. Er was niets aan het toeval overgelaten. Wat opviel is dat wederom de vrouwen in onze groep beschikten over scherpe ogen. Zelf het kleinste stukje bot of orgaanvlees werd door hun opgemerkt. De boswachter kwam samen met twee andere jagers ook nog even kijken. Een van de jagers merkte op dat hij versteld stond van het kennisniveau van de zweethondengeleiders.

Aangekomen bij de jachthut werd onthuld wat er op de afgesloten barbecue lag. Het was een heel speenvarken dat door Erick Jan op zijn jachthoorn
werd doodgeblazen daar de slachter dit vast nog niet gedaan had.. Nadat onze opperrechter John de eerste snede had gemaakt kon het buffet beginnen. Dat het een culinair hoogstandje was bleek wel uit de vele reacties. Tijdens het eten werd de uitslag bekend gemaakt van de vragen op het blog. De schrijver van dit stukje kreeg de 2e plaats toebedeeld. Coby bleek alle vragen goed beantwoord te hebben. Zij ging naar huis met een schitterende beker alsmede een ingelijste foto van het reekalf uit een van de vragen. Een ieder was het er over eens dat de vragen leerzaam waren. Volgend jaar weer nieuwe kansen.

Vervolgens liet onze Opper rechter, op de hem bekende wijze, zijn gedachten gaan over het afgelopen seizoen. Uiteraard waren er zweethonden geleiders die niet ontkwamen aan opbouwende kritiek. Erick Jan, Helma, Gert en John bedankt voor deze inspirerende en schitterende dag. Het is jullie weer gelukt om de aandacht van een ieder vast te houden, de geest te prikkelen en de mond te strelen. Wij kijken uit naar het nieuwe seizoen.

Hans en Murdock.Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!