woensdag 12 september 2012

Wildrecept

Reefilet met chocoladesaus:

Ingredienten:


800 g reefilet, 3 el olijfolie, peper & zout.
100 ml wildbouillon, ¼ Spaanse peper (ontpit), 4 el rode port, 50 g pure chocolade (70%, klein gesneden).

Voor de puree:
1 kg kruimige aardappels, 300 g flespompoen (gesneden in blokjes van 1 cm), 1 mespunt cayennepeper, 2 el crème fraîche, 20 g boter (in blokjes gesneden), 100 ml melk, 2 el olijfolie, peper & zout.

Bereiding
Wrijf de reefilets goed in met peper & zout en bak ze rondom bruin in de olijfolie. Schuif de reefilets 7 minuten in een tot 180°C voorgewarmde oven. Pak de reefilets in aluminiumfolie en leg ze op een warme plek. Maak ondertussen de saus. Schenk de bouillon en de rode port in een pannetje. Voeg de Spaanse peper toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur zacht en voeg al roerend beetje bij beetje de chocolade aan de saus toe. Er ontstaat nu een mooie smeuïge saus. Breng als laatste de saus op smaak met peper & zout.

Meng de pompoenblokjes goed door met 1 el olijfolie, zout en cayennepeper. Rooster de pompoenblokjes in 8 minuten gaar in een tot 180°C voorgewarmde oven. Breng de aardappels aan de kook in water met zout. Laat dit opstaan totdat de aardappels gaar zijn. Zeef de aardappels en zet ze weer terug op het vuur, zodat het laatste kookvocht verdwijnt. Pureer nu de aardappels met een stamper of gebruik een pureeknijper. Zet de puree terug op het vuur en voeg er de boter en melk beetje bij beetje aan toe. Zodra er een smeuïge massa is ontstaan, doe je nog de olijfolie en de crème fraîche erbij. Voeg nu de geroosterde pompoenblokjes aan de puree toe en roer het geheel goed om. Breng ten slotte de aardappel-pompoenpuree op smaak met peper & zout.

Recept voor 6 personen - koken 40 minuten.

Bron: Wild en Gevogelte: Claartje Lindhout - Uitgeverij: J.H. Gottmer. / Wildplaza.

Wat drinken we hierbij?

In het vroege voorjaar mocht ik meewerken aan de creatie van een nieuwe wijn. Dat betekende een smaakprofiel samenstellen en daarna met goede wijn vrinden een blend samenstellen van druiven rassen die zowel traditioneel, met hout, als niet traditioneel gevinificeerd waren.

Na de zeer intensieve proeverijen was de Coer de Leon, Hart van de Leeuw geboren. Toen begon het wachten zou de wijn uiteindelijk dan ook zich zo presenteren zoals wij dit verwachtte?

We wilden fruit, maar dachten ook aan chocolade gebak met kersen en room. Smaken uit de pattiserie met een knipoog naar de vader van een van de createurs. De wijn zou klaar moeten zijn na de zomer opdat we hem zouden kunnen combineren met de smaken van de herfst, wild maar ook de winter. Voorwaar een niet gemakkelijke opgave.

Inmiddels treed de herfst binnen en komt het wild seizoen nader. Ree is er natuurlijk al en voor wie met de eerste buien en de frisse avonden in vooruitzicht al volop wil genieten adviseer ik de Coer de Leon, Rouge.

Klik op het logo van de wijn in de kolom hiernaast en de rest wijst zich vanzelf.

Op een mooi nieuw seizoen met smakelijk groet.

1 opmerking:

  1. Het water loopt me in de mond...misschien leuk als jij dat voor ons maakt ? doe ik de afwas wel ! ;->

    Frans

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!