dinsdag 17 juni 2014

Een vriend

Het was in 2000 dat een vriend vroeg weet jij een goed adres voor mijn hond. Hij zit bij mij niet op de goede plaats en ik kan hem nu niet bieden wat hij verdient. Dat was dus een echte vriend, hij deed geheel ten gunste van zijn hond afstand opdat hij het beter zou krijgen.
Jaren eerder zij een vriend zet maar een streepje op de balk als je er ook één wilt. Het was van zijn teef wat mijn wens was om ooit een reu uit te verkrijgen.
December 2000. als vriend bood ik aan om de hond in huis te nemen en geheel voor de jacht in te zetten, mijn vriend en vriend van de hond was blij verheugd, letterlijk zij hij hoe eerder beter. Niet omdat hij m kwijt wilden nee, omdat hij zijn hond het beste toe wenste. Giorgio kwam bij ons en de wens van de reu van de eerder genoemde teef werd werkelijkheid.
Ergens in 2007 of 2008 een legendarische actie van twee Jachtterriers Kees en Joop van een vriend die optimaal samen werkten met Giorgio jachtvrinden in t veld een ree met loperschot werd binnen gehaald nadat een oude reeds enige jaren geleden overleden vriend, Bram, nestor van de Zweethond, black en tan Teckel na een nazoek in en onder de dichte dekking het ree verwees en Giorgio het voor bracht.
2010 een vriend vraagt of hij die bijzondere Heidewachtel mag gebruiken voor een dekking. Nee dat mag niet want het is een reu uit je eigen lijn. Dit was inmiddels de tweede keer dat hij viel voor een reu die hij zelf gefokt had. Ook deze vriend is inmiddels niet meer wel zijn verhalen.
2012 December, inmiddels doof, zijn laatste jacht op de eenden gewoon omdat hij dat zo leuk vond maar echt functioneel was het niet meer maar als vriend gun je, je vriend zo'n verzetje. En ja het viel zwaar om het besluit te nemen dat het genoeg was. zijn pensioen volgde.
2014 doof, blind en regelmatig de weg kwijt. De jaren gaan tellen en de spieren willen niet meer. De dagen worden zwaarder. En vanuit de onzekerheid die zijn intrede gedaan heeft komen nu ook de aanvaringen met de andere vrinden. We weten het als je aan een hond begint komt er een moment dat we allemaal vrezen ook al heb je het al meerdere keren meegemaakt, allemaal zeggen we dan dat we hopen dat ze zelf het licht uit doen. Maar diep in ons hart weten we dat dit niet gebeurd. Dan is het moment daar dat je als Vriend moet en mag zeggen het was goed zo. Vriend je heb het verdiend waardig en zonder pijn afscheid te nemen en je te begeven naar de eeuwige jachtvelden.
Vandaag was die dag met tranen in de ogen en op de wangen heb ik mijn vriend moeten en mogen laten gaan op de respectabele leeftijd van 15 jaar.
Giorgio, dank voor alles wat ik van je heb mogen leren de vele uren die we samen hebben mogen doorbrengen in het veld en de nazoeken die we in binnen en buitenland hebben kunnen uitvoeren daarmede weer andere vrienden van dienst te kunnen zijn.
Een vriend is heen gegaan de velen mooie en waardevolle herinneringen blijven.
Tot op het laatste moment trouw.

2 opmerkingen:

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!