maandag 13 september 2010

Waidmannsheil

Van onze reporter
Dronken jager gesnapt tijdens jacht in Veenendaal.
Zoals de koptekst al aangeeft gaan drank en jacht niet samen, en dat is gebleken op zaterdag 11 sept 2010 j.l. in het Amerongse bos op een zeer zonnige dag. Op deze dag heeft volgens zeggen een een aanwezig jager een grote keiler geschoten, die na te zijn aangeschoten ook nog eens een aanwezige jager ernstig heeft verwond. 
De desbetreffende aangeschoten jagers hadden gelukkig het besef om een goede voorjager te bellen zodat deze met zijn ruwhaarteckel de keiler kon binnenhalen. Na aankomst van de voorjager heeft deze zijn hond afgelegd en de jager ondervraagd die als enige nog aanwezig was op de plek des onheils. De jager beweerde dat er een zeer grote en gevaarlijke keiler was aangeschoten, en na het ernstig verwonden van een jager, in het bos was verdwenen.
Natuurlijk heeft de voorjager gevraagd of er iemand was die een handwapen bij zich had, dit is verboden in Nederland maar in andere landen is dit gebruik heel gewoon. Helaas bleek dat niemand in het bezit van dit wapen, dus werd aan de nazoek begonnen. De Teckel werd op het spoor gezet en zijn hond kon zweet opnemen, de nazoek werd aangevangen. Na het ondervragen van de jager, schatte de voorjager dat de nazoek ong. 30 min. in beslag zou nemen, dus een uitgebreide voorbereiding was niet nodig.


Helaas bleek dat door iets teveel enthousiasme van de voorjager, dat het spoor in aanvang iets werd onderschat en zat hij na ong. 5 min. naast het spoor. Dit werd snel hersteld
en zijn hond liep snel en zeker het spoor af, dat de ingeschatte tijd juist was
bleek na het vinden van het stuk.
Maar tot zeer grote verbazing lag op deze plek gaan grote gevaarlijk keiler, maar er lag een ree. De jagers hadden dus geen keiler geraakt maar een ree. Nadat de voorjager zijn hond had beloond met het vinden van het stuk is deze verhaal gaan halen bij de jager, nu bleek ook dat het enige wat de jagers goed geraakt hadden een fles jachtbitter was. 

De voorjager had alleen maar een bittere nasmaak in zijn mond van de sterke verhalen over de keiler, maar keerde wel tevreden huiswaarts.

Naast een geslaagde nazoek, waren alle ingrediĆ«nten voor een geslaagde nazoek aanwezig; mooi weer, zijn goed werkende hond, het stuk binnen gehaald, en een gezellige groep mensen met dezelfde interesses. Een groep positief licht gestoorde voorjagers die elkaar graag mogen "plagen", maar hun hond en het werken en trainen met hun hond serieus nemen en elkaar hier ook in steunen en helpen. In de volksmond noemt met dit kameraadschap met liefde voor de natuur. En wat wil een voorjager nou nog meer...

Voor ons is de kop eraf, het seizoen is begonnen. Ik hoop dat u dit stukje met plezier heeft gelezen en zult begrijpen dat het werken met je hond een serieuze aangelegenheid is waarbij je jouw hond nooit en te nimmer moet laten fungeren als verlengstuk van je ego. Een mooie jachtdag is dat geen enkel stuk verloren gaat, en je de dag beleefd als serieus maar ook gein maakt met elkaar.                                            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!