donderdag 9 januari 2014

Pfff we hebben het gehaald.

Vrijdag 3 januari was het dan zover de eerste Lehrgang Damwild. Na een grondige voorbereiding waren er donderdag een drietal 1000 meter sporen gelegd met enkel het gebruik van verse lopers van Damwild.
Keurig geplaatst in de spoorschoenen en en daarna volgens de laatste inzichten uitgezet.
 
Om 8.30 uur melden de eerste kandidaat zich met zijn Teckel om het spoor aan te vechten. Er stond geen tijd limiet doch het kwam enkel en alleen aan op coaching en leiderschap. Vooral dit laatste was de rode draad deze dag voor iedere deelnemer. Vaak moet constateren dat het geven van leiding nog steeds een grote uitdaging is. Meermaals wordt er gedacht de hond weet het en zal het ook doen doch zonder een duidelijke leider en dus niet een "remmer" maar een coach die op de juiste momenten net ff dat duwtje kan geven zal ook de zweethond het lastig hebben. Zeker, een hond met vele jaren ervaring zal er anders mee omgaan doch relatief jongen combinaties moeten leren Samen te werken het credo van de Zweethond.
 
Na een briefing kon de combinatie aanvangen. Duidelijk gemarkeerde sporen zodat conform de opdracht de hond niet meer als maximaal drie meter naast het spoor mocht lopen opdat dit dan ook goed gecoacht kon worden door de geleider. En een simpele opdracht als luisteren naar wat er verteld wordt. Ook hier gaat het vaak fout met een half oor wordt vastgelegd wat er verteld wordt en dan vind men het vreemd als de start niet goed gaat. Als bij aanvang duidelijk wordt verteld dat het stuk eerst ruim 50 meter in een rechte lijn afgesprongen is inclusief de richting dan kun je gevoeglijk aannemen dat als je binnen 25 meter afbuigt dan wel een andere richting start je dus NIET goed zit.

 Omwille van de zwaarte van de sporen en het speciale karakter was er dus een zeer duidelijke briefing. Dit werd door alle deelnemers zeer goed opgepakt chapeau. Dat het een hele opdracht / uitdaging was bleek bij een ieder. Waarom? Wel ieder had een gezonde dosis spanning bij zich die zich op diverse wijze uitte.   Wat vooral op viel was dat de eerste 450/500 meter vertrouwd werd op ervaring en de wil om het goed te doen. Iets wat direct leidde tot onbegrip bij de honden. Hoewel onze honden oren dieren zijn regeren ze ook heel sterk p non verbale signalen. Als dan ook de vermoeidheid begint te komen, ja het was zeer in spannend dan komt ook het wederzijds begrip. Dan zie ik ineens een omslag en ziet de voorjager hoe zijn hond verwijst naar bijvoorbeeld één snijhaar. Hoe mooi de blijdschap wanneer de geleider dit ineens herkend en hoe fantastisch als je ze dan ziet groeien. Het was een hele opdracht.

Het uitwerken van de sporen varieerde in tijd van 45 minuten tot 1 1/2 uur. In alle rust met de nodige rust pauzes als de spanning te groot werd in de combinatie. Na afloop een intensieve debriefing onder het genoot van koffie en een stuk appel gebak want werken is een goede bodem voor een gezonden trek. Het was een indrukwekkende dag waar bij zeer veel mooi werk te zien was. Gegeven de reacties na afloop en in de dagen erna denk ik te mogen zeggen dat niet allen ikzelf genoten heb maar de combinaties zeker ook. Tja en dat de honden uitgeteld waren was te verwachten van één van de honden werd later verteld dat deze zelf 's avond niet meer wilden spelen met één van de familie leden dit duidelijk makend met een licht gegrom toen deze om aandacht vroeg. De boodschap was duidelijk aldaar: "Laat me liggen ik geniet nog na en wens nu ff niet gestoord te worden" De leider begreep dit en heeft het toen ook als een echte leider uitgelegd aan het andere lid van de thuis roedel.

Dame en Heren zweetwerkers goed werk,
WMH
Erick Jan

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!