woensdag 2 april 2014

Nadrift 2014, een heel bijzondere

de dag begon met Reeën in het veld.
Zoals elk jaar sluit De Zweethond het trainingsseizoen af met de Nadrift. Traditie getrouw op een van de mooiste plekjes aan de voet van de Heuvelrug bij onze gastheer Jan.  Al heel vroeg waren Erick Jan, Helma en Gert bezig om de voorbereidingen te treffen.  Omstreeks 09.00 uur kwamen de jachthoornblazers: Haagse Bluf de locatie opluisteren.  Al snel klonken de oefentonen door het bos. Toen de cursisten, zoals gebruikelijk, gezamenlijk op de locatie aankwamen werden zij met hun mooie en warme klanken welkom geheten. De Nadrift is altijd zonder hond maar als uitzondering waren de drie Lords aanwezig.  U weet niet wie dat zijn? Kijk dan maar op Facebook: De Zweethond, The Lords: Karl Brix-Mozart-Moritz.   Inmiddels 10 weken oud mochten zij in het kader van socialisering aanwezig zijn. Dat was een feest voor iedereen.  Er werd geknuffeld, vol bewondering gekeken en heel veel foto’s en filmpjes geschoten.  En voor de Lords?  Spannend om de jachthoorns te horen.  Heerlijk om weer eens met de andere broers te spelen en te ravotten.  Hollend door het bos met zijn vele takken en bladeren geuren opsnuiven.  Kortom spannend en super.Bij de opening van deze dag deelde Erick Jan ons mede dat onze opperrechter John, helaas door een slopende ziekte niet aanwezig kon zijn.  John die als opperrechter elk jaar op zijn humoristische wijze terugblikte naar

het afgelopen trainingsseizoen en daarbij feedback gaf aan iedere deelnemer. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat de Nadrift, wat een markant moment is bij De Zweethond, ondanks zijn ziekte, gewoon door zou gaan. Als jager heeft hij over leven en dood te kunnen beslissen en nu, komt dat moment voor hem. De toegediende medicatie zorgt er voor dat de ziekte, zoals hij zelf zegt, in het ootje wordt genomen. John heeft mij gevraagd om in de toekomst zijn taak als opperrechter bij De Zweethond over te nemen. Wat de goedkeuring kreeg van de aanwezigen. Erick Jan stelde voor om op een later moment op de dag even bij John stil te staan en het glas op hem te heffen. René, ondernemer, vertelde hoe hij zijn ervaringen opgedaan bij de training van De Zweethond, gebruikt in zijn werk. Opvallend hoe hij, door zachter te gaan praten de oren van de luisteraars gespitst krijgt. Dit doen wij bij de hond toch ook? Door het werken met zijn hond kon hij de gelijkenis maken met processen in een organisatie en de lijntjes die daarin lopen. Hij wist een ieder te boeien met zijn presentatie. Zelf werkzaam geweest in een Non Profit organisatie herkende ik valkuilen, sturingsproblemen evenals oplossingen in het verhaal. Zit uw bedrijf in een dip? Weet u niet hoe nu verder te moeten? Als manager / ondernemer nieuwsgierig geworden? Via De Zweethond kunt u hem bereiken. Ik verzeker u dat het de moeite waard is. U krijgt een heel andere kijk op uw organisatie. Mooi om te horen en te zien dat het werken met je hond zoveel meer kan geven.
Tussen de presentaties door kon een ieder genieten van gerookte ganzenborst. Diederik had deze door Gert bezorgde ganzenborsten op een tweetal manieren bereid.


Sjoerd, wilde films laten zien van drijfjachten, waaraan hij, in Europa, had deelgenomen. Maar omdat hij de verkeerde USB stick had meegenomen werden het foto’s. Op de zijn bekende meeslepende wijze vertelde hij over jachten met paard en meute en de jacht op de das in Frankrijk. Hieruit bleek zijn voorliefde voor de Duitse jacht terriër, die volgens hem doorging waar een andere hond het af liet weten. Foto’s van drijfjachten op het zwart wild in Duitsland. De kunst van het afsteken van wild evenals de gevaren die door menigeen onderschat worden. Een kort filmpje, door hem gemaakt in Zweden, liet zien hoe een hond aangevallen werd door een zwijn. Gewoon de realiteit welke je tegen kan komen. Met de belofte om volgend jaar de juiste USB stick mee te nemen sloot hij af.
Gezamenlijk is er vervolgens het glas geheven op John. Spontaan werd er geopperd om hier een groepsfoto van te maken. Na overleg is dinsdagavond een bezoek aan hem gebracht. Op zijn uitdrukkelijk verzoek zijn De Lords meegegaan. John was ontroerd toen hij de foto kreeg. Ik kan u vertellen dat het een avond was van gezamenlijk lachen, huilen herinneringen ophalen en toekomst bespreken. Het was goed!
De jachthoornblazers Haagse Bluf hebben gedurende de hele dag hun warme klanken door het bos laten klinken. Toch schitterend om op een dergelijke manier je passie voor de jacht, honden en muziek uit te kunnen dragen. We hebben genoten. Dame, Heren bedankt het was Super! Peter, een cursist, die helaas niet aanwezig kon zijn, had er zorg voor gedragen dat we konden genieten van eerlijk herten vlees het welk door  Gert  vervolgens voorbereid was, Erick Jan en Helma hebben het bereid en samen met biologische groenten, zoals pastinaakpuree, Chinese kool, gekleurde wortels en veldsla werd het opgediend. Wat een smaken! Klasse bedankt.

Nadrift 2014, een heel bijzondere staat er boven aan dit stukje. Waarom bijzonder? Omdat wij met onze gedachten waren bij het afgelopen seizoen, de toekomst en bij John. Een man die weet te inspireren en zijn kennis over het veld en de jacht weet te delen. Dit doet op een humoristische wijze wat zichtbaar is in de twinkeling in zijn ogen. Een belangrijke schakel in De Zweethond die weet wat relativeren is.
Arnold van der Wal, jager en hondenman, natuurmens en oud hoofdredacteur van De Nederlandse Jager schreef ooit eens:
GOD GEVE DAT IK TOT DE LAATSTE DAG, JAGEN MAG EN ALS IK OOIT MIJN OGEN SLUIT, O HEER. LEG MIJ DAN IN UW EEEUWIGE JACHTVELDEN NEER.
John bedankt, wij weten dat als jij er niet meer bent, je vanuit die jachtvelden, over ons waakt en stuurt.
Met muzikale groet,
( H ) ozart.

1 opmerking:

  1. Mooi geschreven, ontroerend en hoop nog lang van deze club te mogen genieten.
    Waidmannsheil.

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!