donderdag 2 februari 2012

Vraagbaak 12

U ziet hier een geschoten reebok met het volgende verhaal.

U wordt opgebeld door een jachthouder die U vraagt of U langs kunt komen met de zweethond.
Als U bij hem komt verteld hij het volgende aan U.

Hij zat om 06.00 uur op de hoogzit en na ongeveer een uur aanzitten zag hij rechts van hem een reebok ( slechte bok ) uit de dekking komen. Het ree stond ongeveer 30 meter uit de dekking op het weiland.
Volgens de jager zat het schot zuiver blad. Hij heeft na het schot het ree niet meer gezien, maar was toch onzeker en had toch maar een zweet hond geleider gebeld.
Omdat de jager niet zeker was waar het inschot was laat U de hond rustig zoeken op de plaats waar volgens de jager het ree stond, direct tekende de hond het spoor en vond het ree ?????.

Als U bij het stuk komt zegt U tegen de jager:

A: jammer het is een loper schot,

B: het is zeker geen bladschot,

C: zuiver bladschot,

D: nee het is een nekschot, er is teveel donker zweet,

E: weidschot, je ziet stukjes helder rood geweide + donker zweet, en U ziet net voor de achterloper het inschot in de buik,

F: er was eigenlijk helemaal geen zweethond nodig het stuk lag ter plekke !!!!

Succes wij verwachten een hoop antwoorden.

8 opmerkingen:

 1. Ondanks de dubbele c.
  De eerste C: zeker geen bladschot. Bij een hart en long bladschot komt het dier na het schot omhoog. Volgens de jager heeft hij na het schot niets meer gezien.

  Diederik

  BeantwoordenVerwijderen
 2. C. Bladschot. Helderrood is zeker geen weidwondzweet, eerder longzweet. Het donkere zweet op de foto kan ingedroogd longzweet zijn.


  Coby

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hans zegt: Weidschot.

  Henk: stuk ligt ter plaatsen

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is volgens mij een longschot en de bok ligt niet ver van de aanschotplaats.

  Gert

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als het ree van rechts uit de dekking komt en het staat dwars stil zodat de jager het goed kan aanspreken dan is de inschotplaats op het ree aan de linkerkant.Er zou dan bij een zuiver bladschot met een juist kaliber ook aan rechterkant een uitschotplek te zien moeten zijn. Die is er niet. De inschotplek is normaal een klein kogelgat waar niet zoveel weefsel uit kan komen zoals op de foto te zien is. Verder valt te overwegen dat als het stuk 30 meter uit de dekking stond het bijna niet mogelijk lijkt dat die 30 meter overbrugd kunnen worden zonder dat de jager het heeft zien weggaan, het stuk zou dus ter plekke moeten liggen en de zweethond is niet ingezet op de aanschotplaats.
  Groet, Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is antwoordt F. Het stuk lag ter plekken want: ik meen long uitschot te zien.
  Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo beste medelezers,

  Het zal aan mij liggen maar ik begrijp de casus niet.

  Normaal gesproken zal een zweethondenman de jager feliciteren en verder er verstandig aan doen zijn mening voor zich te houden.

  Om te zeggen wat er gebeurd is zijn er nogal wat meer gegevens nodig. Gokken kan natuurlijk altijd maar wat is daar het doel van. Als het stuk ligt hoef je natuurlijk alleen maar te kijken naar waar het gat zit. Dus wat is het doel van deze casus?

  Gr Eric Römers

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!