donderdag 2 februari 2012

Zweetwerk uit het veld.

Recentelijk beleefd:

Als zweethonden mannen drijven we graag mee. Je ziet meestal meer wild als de jagers en het is goed voor de conditie. Want onderschat drijven niet. Dikke kleding tegen doorns, regen en koude en stevig klimmen en ploeteren door het woud. Dus dan is het echt zweten.

Maar goed einde jacht lopen we naar de verzamelplaats en zie op een dun laagje sneeuw zweet. Dus wij weten dit wordt een nazoek want de schutter melde dat het niet binnen was.

De hond gehaald en aan de hand van het zweet op zoek. Na 10 tallen meters een pad over terug de diepte in zegt de jager dat klopt want daar heb ik geschoten. PARDON? We zijn op uw aanwijzing rechts gestart en nu geeft u aan links van de post geschoten te hebben. Hoogzits cola gebruikt tegen de kou?

Concreet we moeten dus concluderen dat het om twee varkens zou gaan want je kan niet links en rechts tegelijk geschoten hebben. Uiteindelijk blijken beide varkens elkaar (de rotte) gekruist te hebben en via een fikse heuvel naar buurmans veld verder gegaan te zijn en daar hield het dan ook op voor ons want buurman wilde geen medewerking verlenen voor de nazoek.

Ander voorval:
Een post vraagt om een nazoek, aangekomen treffen we nagenoeg geen zweet doch een enkele splinter afkomstig van he uitsteeksel van de ruggengraat. We moeten aannemen een schampschot. Uiteraard toch de nazoek opstarten want je weet maar nooit. Na verloop van tijd in overleg met de jagdmeister (vanuit de overheid aangesteld) besluiten we deze nazoek te staken. Alle signalen duiden erop dat het stuk zonder moeite verder kan.

48 uur later wordt er de vondst gemeld van een  varken zou het varken zijn van de post waar we gezocht hebben. Echter zonder voorlopers en dus zeer ernstig verwond en daaraan overleden. Vreemd want er waren geen botsplinters van lopers noch enig zweet nog uitschot. Kennelijk heeft een andere schutter later ook geschoten en niet gezien dat het een treffer was laat staan zijn schot gemeld en gemarkeerd jammer want dit had meteen afgehandeld kunnen worden. Gelukkig is het wel binnen.

Zo blijkt maar weer hoe moeilijk het is als men te velde is alles juist in te schatten en dat je dus als zweetwerker immer moet vertrouwen op je eigen kunde. Want niet alles is waar zoals het lijkt te zijn of wordt gepresenteerd..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!