zondag 28 oktober 2012

Vulpes vulpes

Nazoek Reinaert,
De mais gaat eraf en de levende have die zich daar schuil houdt wil liever niet in de maaimachine belanden. Voor de das, het ree, de vos en vele anderen een hele veilige plek met veel rust, voeding en dekking een ideale plek dus.
Deze middag gingen wij tijdens het maaien op de Vulpes vulpes om de schade die deze dieren aanrichten een klein beetje te kunnen beperken. Het maisveld afgezet met 10 posten en dan maar wachten..... . De maaimachine maait van buiten naar binnen en dan gebeurt er helemaal niets, 1 uur, 2 uur.... het overgebleven perceel mais wordt steeds kleiner en kleiner..en ineens een reegeit eruit, en nog een ! de machinist van de maaimachine belt op dat er ook vossen zijn gezien....de spanning stijgt. En dan komt ie inderdaad uit de mais als een raket over de stoppels, buurpost schiet 2 keer goed, Reinaert sprint gewoon door het weiland in en weg....... . Dat kan niet waar zijn ! ook deze moet binnenkomen.
 

Ik heb Caillou na 15 minuten uit de auto gehaald en op het spoor gezet waar de vos het weiland in ging. Ze rook duidelijk zweet maar opvallend genoeg tekende ze heel anders dan op ree, geen 'gesnurk' wat ik altijd hoor maar wel heel geconcentreerd en voorzichtig het weiland in aan de zweetlijn. En ja hoor, na 80 meter zweten door het weiland (ik heb haar gewoon haar gang laten gaan en helemaal niets gezegd) kwam ze bij de gestrekte Reinaert uit in de dekking. Even laten ruiken en uitbundig beloond, 1e keer op een vos en ook nog binnen !

Waidmansheil.

De volgende dag heb ik met deze vos een sleep getrokken over de stoppels en daarna de honden erop gezet, dat ging heel goed ondanks alle verleiding, echt heel mooi om te zien ! Zo zie je maar dat nazoek op de vos ook kan (en moet) want qua weidelijkheid bestaat er geen verschil tussen een ree/varken/hert en de vos, ik zou m alleen niet op de bbq gooien..... .

FransGeen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!