zondag 18 november 2012

Ein Sau!

Oké, zij die hun facebook volgen op zweethond online konden het al weten en er werd al wat gegist.
Gisteren was het dan zover voor het eerst in alle jaren van de Zweethond was er de mogelijkheid om te trainen op het zwartwild. Al vaak was er gevraagd naar de mogelijkheden maar steeds weer was er nog niet de overtuiging hoe dit aan te vliegen.

Wel nadat we de handen hebben weten te leggen op een wildzwijn wat gekeurd en dus volledig gezond verklaard was konden we gaan bedenken hoe dit te doen.

Er werd met behulp van de lopers, snijhaar en een klein stukje huid, sporen van rond de 750 meter uitgezet. Aanschotplaats geprepareerd met snijhaar en enkele minuscule kleine stukjes uitschot.
Daarna lopen en met de lopers printen maken en daarbij niet vergeten hiervoor gebruik te maken van zoelplaatsen (modderpoelen) zodat de voorjagers goed konden aangeven wanneer zij sporen zagen . Bleek toch moeilijker dan gedacht.  Maar ook het herkennen van snijhaar is toch erg lastig. Terwijl als je het weet varkenshaar zeer goed herkenbaar is.
Om dan via wissel en tunnels over diversen ondergronden uiteindelijk bij het stuk aan te komen. Dit was voor de deelnemers maar vooral voor de honden die dit voor het eerst meemaakten toch wel even schrikken. Reacties van: "die zal ik ff vermoorden tot de meest geziene en door mij gewenst, het heel voorzichtig benaderen en dan op afstand aanschouwen". We blijven er op hameren: "laat je hond afstand houden en vooral niet het stuk aansnijden" er zijn nog steeds groepen waar men het kennelijk prachtig vind als een hond het stuk aansnijd. Wel als je eenmaal bij een wildzwijn gestaan hebt en zeker als dit nog niet ligt dan denk je er wel anders over. En niet geheel onbelangrijk in Duitsland is het een reden voor directe diskwalificatie bij bepaalde proeven.  Een vestje is het niet voldoende als een varken je hond slaat. Hoogstens is het een eerste barrière en meestal krijg je maar één kans. Voorkomen is beter als gene.........

Het werd een enerverende dag waarbij veel nieuwe ervaring werden opgedaan. Ook kregen we belangstelling van een aantal hondentrainers van de politie die kwamen kijken naar het werken met de BGS en de Hanoveraan. Er is bij die club belangstelling om te gaan werken met deze twee rasspeurders. In Berlijn en Beieren gebeurd dit al en ook bij ons is men innovatief bezig en verbreed men de horizon. Dus Mechelaars eat your hart out there coming!

Voorwaar weer een mooie dag, koud en vochtig maar het perfecte weer om zweetwerk te doen.
4 opmerkingen:

 1. Chapeau Erick Jan, erg goed gedaan met dat zwijn, TOP

  Gr. Ed & Jet

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Kan ook niet anders wezen dat dit bij de Zweethond kan om dit soort te kunnen trainen. Alles volgens het boekje gekeurd en een "prachtig" varken. Ik hoop alleen ben er zelf niet bij geweest maar zou graag van de mensen die wel gelopen hebben een reactie tegemoet zien om dat te kunnen publiceren op het blog want het moet en is een geweldige belevenis om dit te samen met je hond te MOGEN beleven. Waar vind je dit in Nederland ja ja bij de Zweethond. Een ieder een waldmannsheil toegewenst.

  Gert en Jet

  P.s. wij hebben het samen in het echt mogen beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi om te lezen en mee te maken dat bij De Zweethond al vooruit gedacht en getraind wordt als de eerste varkens daadwerkelijk de Heuvelrug bereiken. Hebben wij hier een zweethondenlijst, getrainde honden en geleiders waar ze in het land jaloers op kunnen zijn.

  Hans.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb het gelezen, wij kijken ui naar zaterdag.


  Ger ebn Puck

  BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor uw reactie deze wordt bijzonder gewaardeerd!